Pressmeddelande – UI:s Europachef startar egen omvärldsbyrå

I oktober startar Björn Fägersten, profilerad Europachef vid Utrikespolitiska institutet, egen byrå. Under namnet Politea ska byrån hjälpa företag och organisationer att hantera en alltmer krävande omgivning. Med en bred erfarenhet från kvalificerat analys och strategiarbete är planen att hjälpa kunder att hantera risker, forma strategier och positionera sig för framtiden.

Som forskare, chef och expert har Björn Fägersten stor vana av att leda och kommunicera kunskapsprojekt om risker, trender och omvärldsförändringar.

Sprängda gasledningar, sanktioner, Natomedlemskap och kamp om mineraler och kritisk teknologi – allt fler företag och organisationer upplever att deras verksamhet påverkas av snabba geopolitiska omvärldsförändringar. Denna trend förstärks då marknaden idag är en spelplan för stormaktsrivalitet mellan USA och Kina.

VD Björn Fägersten

Både svenska och internationella undersökningar visar att företag sätter politisk risk mycket högt men samtidigt saknar verktyg för att förstå och agera i förhållande till ett nytt omvärldsläge. Med hjälp av ett nätverk av svenska och internationella experter skapar Politea ett skräddarsytt format för analys och rådgivning utefter kunders unika behov. Konkurrens finns både i form av strategi och public affairs-byråer och mer specifikt inriktade analysverksamheter.

-Jag tror att efterfrågan överstiger utbudet, särskilt för mer kvalificerad analys. Målet är att jobba både direkt mot kunder i Norden och som partner till större byråer som har ett bredare erbjudande men kanske saknar resurser för mer djuplodande analys. 

Björn Fägersten kommer att kombinera företagandet med fortsatt forskning.

-Det känns jätteroligt att ha kvar några projekt på Utrikespolitiska institutet och på det sättet ha en fot i den mer långsiktiga omvärldsanalysen och metodutveckling. Utomlands är det vanligt med person- och kunskapsflöden mellan forskning och näringsliv och det är ett resursslöseri att det är så täta skott mellan dessa världar i Sverige. 

För pressbilder och kontaktinformation, se https://politea.se/kontakt/